Jobs Demand Control (R. Karesek)

Ik hoor het je al denken: "Stress op het werk, hebben we dat niet allemaal eens?"

Ja, natuurlijk wel. Ik ook, absoluut!

En gelukkig maar, want we hebben stress nodig! Om in gang te schieten, om beter te presteren, om ons voor te bereiden op een wedstrijd. 

Voor een korte periode heeft stress geen nadelige effecten. Integendeel, regelmatig een tijdje onder stress staan is zelfs goed: het systeem wordt getraind, de stressbestendigheid verhoogt, je stimuleert je focus, ...

Maar wat als je stress te lang aanhoudt?

Bij langdurige stress krijg je allerlei klachten, hoofdpijn, beklemmend gevoel, slecht slapen, vermoeidheid, sneller emotioneel, overspannen, emo-eten, hyperventileren, weerspannig...

Het kan echt schadelijk zijn voor je lichaam. Langdurige stress kan leiden tot een burn-out.

WERKSTRESS : HOEVEEL RISICO LOOP JIJ?

Om daar een antwoord op te krijgen, weet je best eerst welke twee factoren een invloed kunnen hebben op werkstress.

Eerst en vooral heb je jouw taakeisen. Dat is het werktempo waaraan jij moet werken, de tijdsdruk die op je weegt, de vereiste beschikbaarheid die nodig is om je werk te kunnen uitoefenen, de mate waarin je werk mentaal of fysiek inspannend is, ...

Daarnaast zijn er ook nog jouw "regelmogelijkheden" of "sturingsmogelijkheden". Dat is de vrijheid die jij hebt om je eigen werk te sturen en te plannen.

Jouw risico op werkstress hangt niet alleen af van hoe hoog de verwachtingen zijn, maar ook van hoeveel vrijheid jij hebt om je werk zelf te regelen.

Schaal nu eens je eigen werksituatie in volgens de grafiek. 

* Hoe hoog of hoe laag zijn jouw taakeisen?

* Hoeveel of hoe weinig vrijheid heb jij om zelf je werk te regelen en te plannen?

En, in welk vak zit jij?

CONCLUSIE

Liggen zowel je taakeisen als je regelmogelijkheden hoog, dan zit jij in het groene vak. Je bent meer gemotiveerd om te leren en te groeien in je job. Je ziet jouw job als een uitdagende job en dat je ervaart merkelijk minder werkstress en meer werkgeluk.

Zijn jouw taakeisen relatief laag, maar heb je heel veel vrijheid om alles zelf te regelen, dan zit jij in het blauwe vak. Je vindt waarschijnlijk dat jij een gemakkelijke job hebt. Je wordt weinig uitgedaagd om bij te leren, eigenlijk kan je (bijna) alles al. De kans bestaat dat je je op den duur gaat vervelen op het werk. Misschien steven je zelfs af op een bore-out.

Of zit jij in het gele vak en liggen zowel je taakeisen als je vrijheid om alles zelf te regelen heel laag? Misschien kijk je zelfs neer op je eigen job en voel je je afgevlakt... Eigenlijk wil je jouw job niet meer. Dus, hoe lang ga je dit nog volhouden? 

Je taakeisen liggen hoog maar je bent nogal beperkt in het zelf regelen van je werk, dan zit jij in het rode vak, in de gevarenzone. Jij loopt een verhoogd risico op werkstress. En ook hier is de vraag hoe lang jij dat kan en zal blijven volhouden ... Meer nog: hoe langer je in zo'n situatie blijft en dus hoe langer je onder stress staat, hoe meer kans zelfs op een burn-out ... 

WAT NU?

Zit je daar waar je écht wil zitten? Ja, dan ben jij gelukkig met je werksituatie.

Nee? Verander je situatie dan. Simpel gezegd, maar niet simpel gedaan, toch?

Ik help je eventjes op weg. Stel jezelf al zeker deze vragen:

* Hoe lang hou ik dit nog vol?

* Wat maakt dat ik dit nog niet zelf heb aangepakt?

 

De verandering richting jouw doel vraagt inspanning. En roept zeker ook wat weerstand op.

Daarom: doe dit niet alleen!

Vraag hulp aan een professionele loopbaancoach. Iemand die het vak kent, die je kan vertrouwen. Een loopbaancoach begeleidt jou individueel, met een nuchtere blik en zonder oordeel. Je wordt uitgedaagd om vanuit verschillend standpunten en invalshoeken naar de realiteit te kijken en zo richting bepaalde acties te werken.

Loopbaanbegeleiding zorgt ervoor dat je nieuwe inzichten krijgt of beslissingen neemt die je anders misschien nooit zou durven nemen.

Het is een investering in jezelf, in je eigen loopbaan

Maar wist je dat er ook steunmaatregelen zijn voor loopbaanbegeleiding? Dankzij de loopbaancheques van de VDAB kan je voor maar 80€ een traject van 7 uur loopbaancoaching volgen. Ook wanneer je tijdelijk economisch werkloos bent.

Klik hier voor je gratis loopbaantest en ontdek wat de volgende stap is.

Go with YOUR flow!

Karoline