Stress en lichaamsgewicht

Geraak je die kilootjes maar niet kwijt ondanks al jouw moeite? Dan is stress misschien wel de boosdoener...

Stress heeft een enorme invloed op jouw gewicht, jouw hongergevoel, jouw spijsvertering, ...

Ja, er zijn mensen die afvallen door stress, maar dat zijn uitzonderingen. En vaak hebben zij heel veel moeite om een gezond gewicht te behouden. 

Kom jij gemakkelijk aan door stress? Zie je jouw gewicht alleen maar stijgen en heb je geen controle meer over je eetgedrag? Lees dan zeker verder!

Waarom kom ik aan van stress?

Het antwoord zit in de werking van ons stressmechanisme.

In "normale" omstandigheden (lees: niet in stresssituaties) zijn de processen in je lichaam gericht op het opnemen van voedingstoffen door je spijsvertering, het immuunsysteem dat je beschermt tegen ziektes en het aanmaken van nieuwe cellen en het onderhouden van bestaande cellen. Deze processen zorgen er dus voor dat jij gezond blijft.

Maar! Wanneer je onder stress staat, dan verschuiven die "gezondmakende" processen naar de achtergrond en treden heel andere processen in werking.

 

Wanneer je hersenen gevaar registreren, maakt je lichaam extra hormonen aan waardoor je in de gekende "vecht of vlucht" modus komt. Je stressmechanisme schiet in actie en brengt je lichaam in een staat van paraatheid. De prioriteit ligt dus niet meer op het omzetten van voeding in energie, maar wel op het aanmaken van grote hoeveelheden stresshormonen. Je reflexen worden gestimuleerd, je bloeddruk en je hartslag gaan omhoog, eiwitten en glycogeen in je spieren worden omgezet in glucose (suikers) zodat je extra energie hebt om te vechten of te vluchten. 

 

Wanneer het gevaar geweken is, start je lichaam aan de herstelfase. Het wil terug energie opslaan en vraagt dus om nieuwe energie, nieuw voedsel. Je lichaam zegt: voed mij. 

 

Wanneer je stress hebt, registreren je hersenen dat ook als "gevaar". Helaas kent je lichaam niet het verschil tussen reëel gevaar op leven en dood en de stresssituaties uit onze huidig leven. Je lichaam zal dus ook bij stress grote hoeveelheden stresshormonen aanmaken en vragen om nieuwe energie, voedsel dus.

 

Conclusie

Wanneer je stress hebt, maar niet in gevaar bent op leven en dood, zal je lichaam toch nog vragen om die extra energie, om dat extra voedsel, terwijl je dat eigenlijk niet nodig hebt. En dat maakt dat je bijkomt van de stress.