Meer structuur in je werk

Vijf tips om meer structuur te brengen in je werk:
1.    Maak een overzicht
Maak een lijst van taken die dagelijks / wekelijks / maandelijks terugkomen en blokkeer deze ook in je agenda (je kan dit in Outlook door terugkeerpatronen in te voegen)
2.    To do lijst
Maak to do lijsten met voldoende marge voor onvoorziene omstandigheden. Zet niet te veel to do’s op je planning. Zorg dat er ruimte is voor ontspanning en bouw voldoende marge in per to do.
3.    To be lijst
Maak ook een to be lijst: noteer voor jezelf de kwaliteiten en vaardigheden die je wil. Zoek opleidingen om je hierin te ontwikkelen. Zet deadlines voorop bij je to be items. Wees hierin realistisch!
4.    Automatiseer
Inventariseer de taken die op regelmatige basis terugkomen. Analyseer ook iedere taak die je uitvoert: doe je bepaalde zaken dubbel? Lever je half werk omdat je op iets anders moet wachten? Denk na welke taken sneller en efficiënter kunnen. Vraag externe partijen jou te helpen bij het automatiseren van routine taken en/of taken die veel tijd vergen.
5.    Het 8-weken traject
Het duurt 8 weken om van een slechte gewoonte af te raken. Het duurt ook 8 weken om een goede gewoonte aan te kweken en ergens een routine van te maken. Selecteer één automatisme dat je wil invoeren en pas dit consequent gedurende 8 weken toe. Heb je eens een moment dat het niet goed lukt, geen nood. Morgen is een nieuwe dag! Wees geduldig en geef niet op.